Mattila & Merzin arkkitehti Laura Mattila kokosi värikartastamme oman suosikkipalettinsa, joka kuljettaa hiekkarantojen tunnelmasta metsän siimekseen. Tutustu kuuden sävyn palettiin, jolla luot kotiisi harmonisen kokonaisuuden.
Seinät:
019 MAYA: Olohuone, makuuhuone
LB6 SIMONE: Eteinen, makuuhuone, työhuone
026 AGATHA: Makuuhuone, työhuone
Katot ja täydentävät sävyt:004 JOAN: Katot, valkoiset seinät
006 ENID: Vaihtoehto 019 MAYA tai 004 JOAN -sävyille
LB1 AUGUST: Vaihtoehto 026 AGATHA -sävylle
Mikä on sinulle tärkeää kodin väripalettia suunniteltaessa?
Kaikessa suunnittelussa, myös värisuunnittelussa, minulle on tärkeää tiedostaa ja huomioida rakennuksen ja tilojen ominaispiirteet kuten rakennusajankohta ja -materiaalit, käyttötarkoitus, valaistusolosuhteet ja mittasuhteet. Kotia ajattelen kokonaisuutena, tilojen jatkumona. Valitsen sävyt siten, että ne toimivat yhdessä ja tukevat toisiaan vaikka ne eivät olisikaan näkyvissä samaan aikaan. Väripaletin tulee muodostaa tasapainoinen kokonaisuus, jossa erilaisilla tiloilla on sopivasti omanlaisensa roolit.
Miten valitsemasi sävyt toimivat eri puulajien kanssa?
Puu on keskeinen materiaali kaikissa töissäni ja lähtökohtaisesti, ehkä osin intuitiivisestikin, valitsen sävyjä jotka toimivat hyvin erilaisten puun sävyjen kanssa. Puuta käytän itse mielelläni mahdollisemman luonnollisessa muodossa, jopa kokonaan ilman pintakäsittelyä. Tällöin on kuitenkin hyväksyttävä, että pintoihin tulee jälkiä ja kauniin patinan syntymiselle on annettava aikaa. Esimerkiksi suopakuurattu kuusilattia on yksi suosikeistani ja yhdistyy kauniisti valitsemiini sävyihin.
Miten yhdistelisit näitä sävyjä kodin muuhun väripalettiin?
Valitsemani sävyt ovat kaikki murrettuja, lähes epävärejä ja ne toimivat mielestäni hyvin taustana monenlaisille voimakkaammillekin, niin murretuille kuin puhtaille sävyille ja mahdollistavat mielestäni hyvinkin vapaan värien käytön. Esimerkikisi hiekkaan vivahtavaan LB6 SIMONE -sävyyn olen yhdistänyt Vuokon raikkaat Lento-kuosiset valko-keltaiset verhot. Parhaimmillaan kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa.
Olet taitava kaksiväristen seinien ja valorajojen kanssa. Mihin kohtaan kahden eri maalisävyn raja kannattaa vetää, ja mihin tiloihin kaksivärinen seinä sopii erityisen hyvin?
Myös maalirajausten määrittelemisessä pyrin yleensä löytämään sen kuhunkin kohteeseen luonnollisimman vaihtoehdon, johon vaikuttavat niin rakennuksen ikä, tyylisuunta, tilojen mittasuhteet kuin materiaalitkin. Esimerkiksi 1920-luvulla rakennetuissa, ja vanhemmissakin, kaupunkikivitaloissa sekä katto että seinäpinnat ovat yleensä rapattuja ja katonrajassa on usein niin kutsuttu pullopyöristys, jonka ansiosta seinä- ja kattopintojen raja ikään kuin häviää. Tällaisissa tiloissa seinämaalauksen raja asettuu luontevasti selvästi katonrajaa alemmaksi esimerkiksi ikkunasyvennyksen tai ovilistoituksen yläreunan kohdalle. Joskus rajan määrittely vieläkin alemmaksi voi olla hyvä ratkaisu, esimerkiksi jos tila on hyvin pieni ja valittu väri intensiivinen. Valitsemassani väripaletissa olen toiminut näin käyttäessäni LB1 AUGUST -sävyä lastenhuoneen seinässä valkoiseen kattoon ja seinien yläosiin yhdistettynä. Tilassa on ilmava vaikutelma eikä väri vyöry yli.
Maalirajauksia määriteltäessä tulee kivitalossa eteen myös kysymys ikkunasyvennysten käsittelystä. Funkis-ajattelulle on tyypillistä, että ikkunasyvennykset ovat valkoiset ja lisäksi vielä kiiltävällä maalilla maalatut, jotta sisään ohjautuisi mahdollisimman paljon valoa. Joskus vanhemmissa tiloissa ja tummempia sävyjä käytettäessä voi kuitenkin olla luontevampi ja rauhallisempi ratkaisu, että seinän maali kääntyy myös ikkunasyvennyksen sisäpuolelle.
Jos katto ja seinä sen sijaan ovat eri materiaaleja, esimerkiksi levytetty tai rapattu seinä yhdistettynä paneelikattoon, maalaisin koko seinäpinnan yhdellä värillä, jotta kokonaisuus pysyy rauhallisena.
Kerro tämän hetken suosikkisävyistäsi.
Luulen, että omat suosikkisävyni ovat varsin pysyviä ja yleensä jokaisesta suunnitelmastani löytyy lopulta jokin vihreän, usein harmaaseen vivahtava sävy. Cover Story väripaletissani 026 AGATHA on hyvä esimerkki ikisuosikistani. Rakastan myös kauniita harmaita, jotka voivat olla paljon enemmän kuin pelkät mustan ja valkoisen erilaiset seokset. Cover Storyn sävyjen kautta olen löytänyt myös beigen. Linda Bergrothin LB6 SIMONE on siitä täydellinen raikas esimerkki ilman häivääkään liiasta punaisesta tai keltaisesta vivahteesta.
Tilojen värityksiä hahmotellessa huomaan palaavani uudestaan ja uudestaan ajatukseen vaaleansinisestä ”taivaskatosta”, joka on esimerkiksi kirkkoarkkitehtuurissa toistuva teema. Sävy LB1 AUGUST on juuri tällainen täydellinen taivaansininen ja pääsinkin hiljattain käyttämään sitä.
Miten väreillä voi vaikuttaa tilantuntuun?
Väreillä voi vaikuttaa paljon tilan tunnelmaan ja kokemus on toki aina henkilökohtainen. Värivalinnat vaikuttavat kuitenkin myös esimerkiksi vaikutelmaan tilan koosta – vaaleammat tilat mielletään helposti avarammiksi kuin tummat. Se ei mielestäni kuitenkaan tarkoita sitä, että pieneen tilaan kannattaisi aina valita valkoista tilan tunnun lisäämiseksi. Tässäkin kannattaa ajatella asunnon tilojen kokonaisuutta ja tunnistaa eri tilojen vahvuudet ja ominaispiirteet. Itse määrittelen usein tummempia ja vahvempia värejä pienempiin ja intiimimpiin tiloihin ja vaaleampia sävyjä tiloihin joissa on enemmän elämää. Pienessä asunnossa, jossa tilojen todelliset kokoerot voivat olla suhteellisen pieniä, saa päätilasta näin myös suhteessa avaramman oloisen.
Suosittelen käyttämään valitsemiani suosikkisävyjä siten että sävyt tummenevat ja voimistuvat mitä pienemmästä ja / tai yksityisemmästä tilasta on kyse.
Mattila & Merzin valinnat kodin väripaletiksi:
019 MAYA, LB6 SIMONE, 026 AGATHA
004 JOAN, 006 ENID, LB1 AUGUST
Tilaa Mattila & Merz -sävypaletti täältä.
Mattila & Merz on puuhun erikoistunut arkkitehti- ja suunnittelutoimisto, joka toteuttaa projekteja esinemuotoilusta rakennussuunnitteluun. Kaksikko on suunnitellut muun muassa useita ravintoloita, hirsisaunoja ja pientaloja. Lisäksi Mattilla & Merz valmistaa omaa huonekalumallistoaan puusepänverstaallaan Helsingin Herttoniemessä.