Suunnittelijat

Laura Seppänen

Laura Seppänen

Suunnittelija Laura Seppäselle tilojen suunnittelun ytimessä on ihminen ja tunnelma, jossa on hyvä olla. Lauran Cover Storyn perusmallistoon suunnittelema sininen sisämaalisävy on oodi Etelä-Euroopan sinisille kylille, merelle ja koboltinsinisen symboliikalle.



Kerro taustoistasi, miten sinusta tuli sisustussuunnittelija?

Olen siinä mielessä onnekas, että tiesin jo varhain mitä haluan tehdä. Olen kuvataidekoulun ja konservatorion kasvatti ja nautin jo lapsena luovasta tekemisestä. Teininä kiinnostuin tiloista, kodeista ja tunnelmista ja yhdeksännellä luokalla ilmoitin, että minusta tulee sisustussuunittelija. 16-vuotiaana opettelin piirtämään ohjelmistolla 3D-malleja. Ystäväni muistelevat yhä nuoruuden huoneeni seinillä olleita kollaaseja ja sisustuksia, joita vaihtelin fiiliksen mukaan.

Olen ollut harjoittelussa puusepänverstaalla, rakentanut väliseiniä työmailla, harjoitellut laminaatti- ja parkettilattioiden kokoamista ja stailannut lavastamossa. Sisustussunnittelijaksi valmistuin 2014 ja vuotta myöhemmin perustin oman toimistoni. 

Nykyisin teen pääasiassa tila- ja tuotesuunnittelua. Tällä hetkellä työpöydälläni on toimisto- ja myymälätiloja, Loviisan asuntomessukohde ja huonekalusuunnittelua. Olen hurahtanut täysin tuote-ja huonekalusuunnittelun, haluan tehdä sitä tulevassa vielä enemmän. Minulla on siinä mielessä onnekas asema yrittäjänä, että voin tehdä sitä mikä milloinkin tuntuu hyvältä.


Miten kiteyttäisit designfilosofiasi?

Kaiken ytimessä on halu suunnitella tiloja, joissa on hyvä olla. Lähestyn suunnittelutyötä puhtaasti ihmisten kautta – se minkälaisessa tilassa asiakkaalla on hyvä olla on hyvin yksilöllistä. Usein ihmisten on vaikea kuvailla toivomaansa tunnelmaa tai kokonaisuutta, mutta haastatellessani heitä pääsen kiinni siitä, minkälaista heidän arkensa on, ovatko he siistejä vai suurpiirteisiä, hamstraavatko he tavaraa vai ovatko he minimalisteja. Elämäntyyli, persoona ja erilaiset tottumukset vaikuttavat tilan vaatimuksiin. 

Toinen ydinnäkemykseni on kestävyys. Tilan tulee konkreettisesti kestää käyttöä ja kulumista, mutta myös visuaalisten tyylikausien vaihteluita. Loppuelämän kodin, ravintolan tai toimiston pitää olla vuosikausia ajankohtainen, muttei aikaan sidottu. Suosin kestäviä luonnonmateriaaleja, jotka näyttävät kuluessaan kauniilta. Lommotonta tilaa ei ole. Mielestäni trendimateriaaleilla tai -väreillä ole merkitystä kun puhutaan tilasuunnittelusta. Sisustussuunnittelun ytimessä on nimenomaan toimiva tila, jossa on hyvä olla.

Lopulta tilan käyttötarkoitus luo suunnittelun raamit. Haluaako ihminen rauhoittua ja rentoutua vai haluaako hän inspiroitua ja saada energiaa. Uskon, että tietyt esineet kotonamme saattavat sisältää käskyjä – esimerkiksi nuutuneet huonekasvit voivat huutaa: “Tee mulle jotain!”. Jos asiakkaan elämä on hyvin rauhatonta pyrin minimoimaan nämä elementit ja ärsykkeet tilassa.


Mitä värit merkitsevät sinulle?

Väri on hyvin henkilökohtainen kokemus, se vaihtelee ympäristön ja havaitsijan mukaan. Ne ovat opittuja asioita, joilla on meille symbolisia merkityksiä, mitä emme aina hahmota, mutta jotka assosioimme aina osaksi omia kokemuksiamme. Sisustussuunnittelussa värit ovat materiaalien, valaistuksen ja muotoilun ohella yksi tärkeimmistä työkaluistani. Tilasuunnittelussa mukautan värien käyttöä ympäristön ja havaitsijan mukaan.

Henkilökohtaisesti pukeudun pelkkään mustaan. Musta on mun lempivärini.


Mistä sinisen sävyn inspiraatio on kummunnut?

Skanno Home -kotini on näyttöni siitä, miten Keski- ja Etelä-Eurooppa kohtaa skandin. Rohkeaa sinistä käytetään paljon Kreikassa ja Manner-Euroopassa. Sininen symboloi merta ja sinivalkoiset talot aaltojen valkoisia vaahtopäitä, se on minusta hurmaavaa. Sinisen värin uskotaan myös suojaavan koteja pahalta, tämä symbolinen merkitys on mielestäni ihana. 

Sininen symboloi minulle merta, se rauhoittaa. Vesi on hallitsemattomin ja vapain luonnonelementti mitä voi olla.

Tämä sininen syntyi osana suunnittelemaani sisustustalo Skannon Skanno Home -kotia. Suunnitteluani ohjasi ajatus murretusta Bauhaus-väripaletista. Yhdistin kohteessa paahdetun okran, punaista mukailevan burgundin ja luomani koboltinsinisen. Halusin toistaa Kreikan kylistä tutun sinisen skandiympäristössä. Asunto on eräänlainen yhteentörmäys.


Anna vinkit tämän sävyn käyttöön sisustuksessa.

En voi itselleni mitään, mutta vastaukseni on jälleen, että kaikki riippuu ympäristöstä, siitä kuka tilassa elää ja mihin tilaa käytetään. Yleisenä vinkkinä tämä sininen toimii loistavana parina vaalealla puulle esimerkiksi tammelle tai vielä vaaleammille saarnille tai koivulle. Itse toin Skanno-talossa kontrastisävyjä ympärille, valkoisen seinän ja mustan sändynrungon. Syvä sininen toimii myös muiden sinisten skaalassa mainiosti.


Laura Seppänen on Helsingissä asuva tila- ja tuotesuunnittelija. Oman L/S design agency -toimiston Seppänen perusti vuonna 2015. Seppänen toteuttaa toimistollaan töitä laaja-alaisesti muotoilun parissa sisustuskonsepteista kaupalliseen muotoiluun ja visuaaliseen viestintään. L/S design agency luo sisustuksia sekä julkisiin tiloihin että yksityiskoteihin Suomessa ja ympäri maailmaa. Hänen töitään on julkaistu laajasti sekä suomalaisessa että kansainvälisessä mediassa.

Laura Seppäsen suunnittelema tummansininen 033 JULES – Deep blue

Lue seuraavaksi

Valoisan kodin valkoinen
Maali kuin Brasilian aurinko