Kylässä

Ajan äärellä: Kylässä Krista Kososella

Ajan äärellä: Kylässä Krista Kososella

Syystuuli puhaltaa Temppeliaukion suojaisilla kallioilla, joilla loppukesän viimeiset piknik-porukat uhmaavat viileyttä villapaitoihinsa kääriytyneinä. Näyttelijä Krista Kosonen on löytänyt suosikkipaikkansa uuden kotinsa olohuoneen nurkasta, josta voi seurata elämää historiallisen korttelin suojissa.


Vanha rakennus, historiallinen sijainti ja asuntoon tulviva valo saivat Krista Kososen perheineen ihastumaan töölöläiseen läpitalon huoneistoon. Edellisen, ensimmäisessä kerroksessa sijainneen kodin jälkeen neljäs kerros tuntuu hyvältä – ikkunasta näkyvät taivas ja kallio rauhoittavat, ja elämänkulun seuraaminen omalta kotisohvalta viihdyttää.

Olen hengessä mukana pienillä päätöksillä, mutta en ole ollenkaan suunnittelijatyyppiä.

 

Muuttoa edelsi kuitenkin paljon suunnittelua ja päätöksiä, joita Krista myöntää karttavansa. “Minua ahdistaa kaikki suunnittelu ja siihen liittyvä välitila. Puolisoni suunnittelee kaiken, minä vastaan “Tämä vaalea vai tuo tumma?” -tasoisiin kysymyksiin. Olen hengessä mukana pienillä päätöksillä, mutta en ole ollenkaan suunnittelijatyyppiä”, Krista kertoo.

 

Kylässä Krista Kososella_008 SYLVIA

 

Hälläväliä-sisustajaksi itseään kutsuva Krista keksii kuitenkin yhden asian, mikä on hänelle kriittinen: vanhan talon tunnelma ja historian tuntu. Vanha talo kuljettaa mukanaan aikaa ja mennyttä, jotain mitä modernien talojen rakenteista ei löydy. Ja se maisema, joka isoista ikkunoista aukeaa. “Minua kiehtoo Temppeliaukion historia – tämä on kiinnostava kohta, kirkolta lähtee kadut viiteen eri ilmansuuntaan, siis joka puolelle Helsinkiä. Korttelisto on rakennettu itsenäistymisen jälkeen 1920-luvulla. Minun pitää paneutua tähän historiaan paremmin”, Krista pohtii.

Temppeliaukion kirkon historia kuljettaa mukanaan 1900-luvun alkuvuosien arkkitehtuurikilpailuihin, jotka lopulta ratkesivat vasta 1960-luvun lopulle tultaessa. Alkuperäinen pystykirkko vaihtui arkkitehtiveljesten Timo ja Tuomo Suomalaisen kupolimaiseen suunnitelmaan. Kirkon luonnonkivien jykevät rakennet ja aukion vuosikymmenten arkkitehtuuri ovat maisemallaan osa kodin sisustusta. Isot ikkunat tuovat historian sisälle.

Taide ja kirjat tekevät meidän kodin tunnelman. Niitä on kertynyt vuosien varrella, niissä on tuttuutta ja silti ne tuovat aina esiin jotain uutta.

Kylässä Krista Kososella_LB1 AUGUST

 

Kodin tunnelma sopiikin vanhan rakennuksen luonteeseen ja miljööseen – se on kaikkea muuta kuin minimalistinen ja pelkistetyn moderni. Vaikka sisustuksen ensimmäinen tarkoitus ei ollut eheys tai tarkoin harkittu kokonaisuus, on tunnelma tasapainoinen ja kokonaisuutena rento. Vaaleaa avokeittiötä tasapainottaa iso puinen ruokapöytä ja valtava tummansininen sohva. Kirjapinot ja taulut vievät mukanaan muihin maailmoihin ja muistoihin. Taiteen ja kirjapinojen keskellä aika tuntuu pysähtyvän. “Taide ja kirjat tekevät meidän kodin tunnelman. Niitä on kertynyt vuosien varrella, niissä on tuttuutta ja silti ne tuovat aina esiin jotain uutta”, Krista pohtii. Taide tuo tilaan henkilökohtaisuuden tuntua.

Hennon vaaleanbeige seinäväri muodostaa seinillä riippuvista tauluista kokonaisuuksia ja ikään kuin maastouttaa ne seinillä pehmeään sävyynsä.

 

Vaaleansininen eteinen toivottaa vieraan tervetulleeksi, valkoisen katon ja kultaisten taulunkehysten kanssa se tekee kapeasta eteiskäytävästä iloisen. Makuuhuoneeseen pariskunta valitsi puolestaan rauhoittavan tummansinisen, jota vasten mustat yksityiskohdat ja värikkäät tekstiilit piirtyvät vahvoina ja tasapainoisina. Lämmin tummansininen seinän sävy on samalla huoneen tunnelmaa määrittelevä että muita värejä tukeva. Makuuhuoneen vanhoista pariovista aukeaa näkymä avaran olohuonekeittiön läpi aina ikkunoista Temppeliaukion kirkon kupolimaiselle kupukatolle saakka. Tumman makuuhuoneen vastaparina lämpimän vaalea olohuonekeittiö antaa tilaa valolle ja sitoo ison huoneen huonekalut eheäksi kokonaisuudeksi. Hennon vaaleanbeige seinäväri muodostaa seinillä riippuvista tauluista kokonaisuuksia ja ikään kuin maastouttaa ne seinillä pehmeään sävyynsä.

 

Kylässä Krista Kososella_031 CHARLES

 

Koska kodin pitää tuntua kodilta, myös Kristan tytär sai itse valita oman huoneensa seinän sävyn, verhot ja taulujen paikat. “Olin varma, että hän valitsee vaaleanpunaisen maalisävyn, mutta yllätyksekseni valinta oli raikas vaalean keltainen. Varmistin asian monta kertaa. Hän on todella tyytyväinen valintoihinsa”, Krista kertoo. Keltainen tausta sopiikin täydellisesti tyttären lempitauluun, Frida Kahlon Viva la vida:an sekä sisäpihan vastapäiseen keltaiseen kivitaloon.

Sisustusta tärkeämpää onkin arjen mukavuus ja kotoisuus. Kodin pitää tuntua mukavalta ja siellä pitää voida olla kuten tykkää. Yleensä kotona Krista onkin lempipaikassaan sohvan nurkassa lukemassa. “En ole mikään kodin hengetär, vaikka koti merkitsee minulle hirveästi. Jos pitäisi valita leikki tai siivous, valitsisin leikin”, Krista kiteyttää.

 

Kristan ja perheen valinnat:  007 ZADIE008 SYLVIALB1 AUGUST & LB2 ASTRID

Cover Story Journal

Journal on alustamme väri-inspiraatiolle – kaikelle ympäriltämme löytyvälle visuaaliselle ilolle.
Media kokoaa yhteen ihmisiä, tiloja, kulttuuria ja tekemistä värien ympäriltä. Tervetuloa maailmaamme!

Inspiroidu

Suunnittelijat

CS Yhteisö

Olemme koonneet asiakkailtamme saaneet kuvat yhteen galleriaan, josta voit hakea inspiraatiota ja ideoita omaan sisustukseesi.