Kylässä

Villa Ekkulla: Paikka, jossa pääsee 70-luvun tunnelmaan

Villa Ekkulla: Paikka, jossa pääsee 70-luvun tunnelmaan

Dragsfjärdistä muutama vuosi sitten löydetty talo vei luovan alan ammattilaisen Anna Helmisen Kemiönsaarelle ja pian eteen sattui unelmien isoikkunainen 70-luvun pienomakotitalo hevosten laidunpeltojen viereltä. Ensivisiitillään Anna kuvitteli isojen ikkunoiden eteen Artekin Tankki-tuolit, joissa juoda aamukahvia hevosia katsellen. Anna kertoi talosta ystävälleen Finnish Design Shopin sisustusarkkitehti Maija Rasilalle ja yhteistyönä toteutettu Villa Ekkulla kunnostettiin aikaa kunnioittaen tähän päivään. Nyt musta puutalo hurmaa hiljaisuudellaan ja syleilevillä materiaaleillaan. Anna ja Maija kertovat meille, miten asunnon sisustus on syntynyt.

Täällä tosiaan tuntuu, että aika pysähtyy. Kerro talon merkityksestä ja tarkoituksesta?

Anna Helminen: 70-luvun talo on pitkään ollut ajatuksissani ja tässä toteutui visioni isoista ikkunoista ja 70-luvun tunnelmasta. Halusin luoda tunnelman, jossa unohtaa ajan ja paikan ja pääsee hetkeksi elämään arkea menneiden vuosikymmenten tunnelmissa. Kehitimme ystäväni elokuvaohjaaja Lotta Petronellan kanssa talolle oman tuotesarjan, johon kuuluvat tuoksuöljy sekä käsisaippua. Tuoksumaailmaltaan ne henkivät talon mystistä tunnelmaa. Tuotteet ovat tulossa myyntiin myös Finnish Design Shopin showroomille.

Olen myös suunnitellut laittavani talon taiteilijoiden ja muun luovan alan toimijoiden residenssikäyttöön. Täällä rauhoittuminen on paljon helpompaa, kun ei tarvitse taistella kaupungin kiireistä elämäntyyliä vastaan. Villa Ekkulla on jo myös Airbnb:ssä, josta sinne voi varata oman rauhoittumisloman.

Cover Story Villa Ekku

Talon remontti ja sisustus on suunniteltu Finnish Design Shopin kanssa yhteistyössä. Kertokaa remontista.

AH: Tietyllä tavalla innostuin tämän talon perinteikkyydestä ja tavallisuudesta. Koti ei ole kovin iso eikä pihapiirissä ole omaa rantaa. Täällä on kuitenkin paljon kaikkea kaunista ja vanhat materiaalit tuovat kotiin henkeä ja patinaa, jota ei saa rahalla. Remontin lähtökohta oli, että vanha mosaiikkiparketti, puupaneloitu sisäkatto ja omaperäiset seinät säilytetään.

Maija Rasila: Kohteessa oli paljon potentiaalia, joka kuitenkin hukkui tummuneiden puupintojen, raskaiden kalusteiden ja aikansa ohi ajaneiden sisustusratkaisujen alle. Tilassa oli kauniita alkuperäisiä elementtejä, mutta yleisesti tilat kaipasivat raikastusta ja selkeytystä, sekä toimivampaa pohjaa. Esimerkiksi ylimääräinen seinä purettiin keittiön ja ruokatilan väliltä, jotta erilaisille näkymille luontoon ja asuntoon aukeaa enemmän tilaa.

Pintamateriaalit ovat pitkälti alkuperäisiä, mutta niitä raikastettiin maalisävyillä ja hionnalla. Mosaiikkiparketti hiottiin ja käsiteltiin hieman luonnonväristä tammea vaaleammaksi. Osassa seiniä on alkuperäiset upeat puupaneloinnit, jotka halusimme ehdottomasti jättää paikalleen. Makuuhuoneiden ja keittiön levyseinät maalattiin vaaleilla, raikkailla sävyillä.

Cover Story Villa Ekku

Täällä on todella rauhoittava tunnelma. Miten tämän kodin sisustus on syntynyt?

AH: Minulla oli vahva visio, että haluan tänne Artekin Tankki-tuolit. Jotenkin ne kuuluvat tänne. Luovuin myös vuoden 1967 Fiatista ja sijoitin vanhoihin Kukkapuron tuoleihin. Auto oli tosi kaunis, mutta tallissa se ei tuonut iloa kenellekään, joten vaihdoin ne tuoleihin, joista iloitsen päivittäin. Ajattelin FDS:n tuotteiden sopivan tänne täydellisesti ja soitin Maijalle, että tekisimmekö tästä yhteisen projektin.

MR: Jaoimme Annan kanssa saman vahvan vision 70-luvun henkisestä, mutta tähän päivään raikastetusta lopputuloksesta. Anna luotti vahvasti valintoihini ja sain suunnitteluun melko vapaat kädet – se on suunnittelijalle innostavin mahdollinen lähtötilanne.

Remontin myötä alkuperäiset materiaalit pääsevät nyt paremmin esille. Pyrimme luomaan kerroksellisen kokonaisuuden, joka yhdistelee perinteikkäitä Suomi-klassikoita, aitoja materiaaleja, raikastavia metallisävyjä ja vanhoja aarteita – muutama vanha kaluste löytyi jo valmiina talostakin. Mielestäni yhdistelyssä onnistuttiin, kokonaisuus ei näytä kerralla hankitulta vaan siltä kuin se olisi kuulunut taloon aina.

Kohde suunniteltiin Finnish Design Shopin suunnittelutiimin kanssa ja lähes kaikki sisustustuotteet ovat FDS:n toimittamia. Mukaan miksailtiin myös muutamia vanhoja vintagekalusteita, jotka tuovat kontrastia ja kerroksellisuutta sisustukseen.

Cover Story Villa Ekku

Miten kodin väripaletti syntyi ja minkälaista tunnelmaa tavoittelit?

MR: Väripaletissa tavoittelin 70-luvun pehmeää ja luonnonläheistä tunnelmaa, joka terästyy yksittäisillä väripisteillä ja aidoilla luonnonmateriaaleilla. Tavoitteena oli luoda paikka, jossa aika pysähtyy ja jossa on hyvä olla. Ikkunoiden takana aukeaa upea luonto ja auringonkiertoa voi seurata talon sisällä päivän mittaan – luonto ja valo haluttiinkin tuoda entistä vahvemmin myös osaksi sisätiloja.

Sisätilojen runsaat puupinnat kaipasivat vastakohdakseen raikkaita maalisävyjä. Vaalean kermaiset ja viileän vihertävät sävyt toimivat kontrastina lämpimälle puulle ja tuovat tasapainoa kokonaisuuteen. Uusi jalavapuinen keittiö jatkaa samaa lämmintä värimaailmaa ja terästyy vihreällä marmorilla. Kolmesta eri materiaalista muurattu takka ryhdistyi kun osa takasta slammattiin valkoiseksi. Nyt aikakauteen sopiva keltainen tiili nousee kauniisti esille ja takan muoto selkeytyi.

Aikakaudelle tyypillistä vaakalinjaa jatkettiin olohuoneen pitkässä kiinteässä ikkunapenkissä, joka piilottaa alleen sähköpatterit. Tähän syntyi ihana istuskelupaikka, ja myös kasvit viihtyvät isojen ikkunoiden edessä mainiosti.

AH: Mielestäni tunnelmassa on onnistuttu todella hyvin. Isot ikkunat tuovat vihreyden osaksi kodin sisustusta ja väripaletti sointuu täydellisesti talon henkeen. Puhtaan valkoiset seinät olisivat hypänneet liikaa, nyt tunnelma on pehmeä, lämmin ja kotoisa. Ja mitä tulee maalle muuton sosiaalisten suhteiden katkeamiseen, tänne peltojen keskelle saa perheen ja ystävät paljon helpommin kylään.

 

Annan ja Maijan valinnat: 007 ZADIE & 030 VIRGINIA

Cover Story Journal

Journal on alustamme väri-inspiraatiolle – kaikelle ympäriltämme löytyvälle visuaaliselle ilolle.
Media kokoaa yhteen ihmisiä, tiloja, kulttuuria ja tekemistä värien ympäriltä. Tervetuloa maailmaamme!

Inspiroidu

Suunnittelijat

CS Yhteisö

Olemme koonneet asiakkailtamme saaneet kuvat yhteen galleriaan, josta voit hakea inspiraatiota ja ideoita omaan sisustukseesi.