Kylässä

Terhi Pölkin kivijalkamyymälä

Terhi Pölkin kivijalkamyymälän maaleina Cover Story 026 AGATHA ja 004 JOAN

Puuta, nahkaa ja käsintikattuja yksityiskohtia – Terhi Pölkin kengät tunnetaan jykevistä koroista ja leikittelevistä pintatekstuureista. Pölkin omaa nimeä kantava kenkämerkki täyttää kesällä 10 vuotta. Toinen vuosikymmen lähtee käyntiin uudessa, omassa kivijalkamyymälässä Uudenmaankadulla. Kävimme kylässä myymälässä, jonka katon Pölkki maalasi lempivärillään.


Olet juuri muuttanut uuteen omaan liiketilaan, onneksi olkoon. Mitä oma kivijalkamyymälä sinulle merkitsee?

Merkilläni tulee ensi kesänä kymmenen vuotta täyteen, ja minulla syttyi tarve löytää oma tila, joka henkii brändiäni ja näyttää minulta. Kivijalkapresenssi tuntuu nyt hyvältä. Uskon edelleen kivijalkakauppaan ja kohtaamisiin.

Halusin tilan, joka luo kulloinkin esillä oleville kengille näyttelyalustan. Myymälässämme kengät ovat pääroolissa ja ne vaihtuvat mallistojen mukaan. Näin myös tilan tunnelma muuttuu kenkien mukana. Halusin, että tila mahdollistaa tämän eikä vie huomiota tai vaadi remontteja mallistojen vaihtuessa.

Olet remontoinut koko tilan. Miten myymäläsi sisustus on syntynyt?

Tila vaikuttaa valtavasti brändipresentaatioon. Tämä tila on entinen taidegalleria, se inspiroi minua. Paksut, jämerät hyllyt oli ensimmäinen asia, jonka tiesin haluavani tänne. Olin nähnyt vastaavia Berliinin, New Yorkin ja Pariisin kivijalkaliikkeissä. Myymälän keskellä oleva jykevä saarnipenkki muistuttaa minua galleriasta ja se sointuu puukenkieni korkoon täydellisesti. Tällä kertaa siinä istuessa voi ihailla kenkiäni.

Terhi Pölkin kivijalkamyymälässä Cover Story 026 AGATHA ja 004 JOAN


Kenkäsuunnitteluni perusta on tehdä raskasmetalli- ja kromivapaita kenkiä. En käytä kengissäni kemikaaleja, jotka ovat myrkyllisiä iholle tai ympäristölle. Lähtökohta myymälän sisustuksessa oli pysyä linjassa brändin vastuullisuusideologian kanssa. Kotimaisuus, laatu ja luonnollisuus ovat arvojani. Minulla on täällä ihania kotimaisia elementtejä ja pienten yritysten tuotteita. Ainoastaan lamppu on Ranskan vahvistus.

Mistä tilan tunnelma syntyy?

Selkeys ja järjestelmällisyys luovat tilan tunnelman. Vaikka rakastan värejä, haluan, että tila on selkeä. Tykkään myös kasveista, ne tuovat kotoisaa tunnelmaa. Ja täällä voidaan muuttaa fiiilistä vaihtamalla hyllyllä olevia kenkäpareja. Värikkyys ei tarkoita sekavuutta.

Lopulta se, mikä tekee tämän tilan, on tuo vihreä katto.

Kerro upeasta katosta! Millainen värienkäyttäjä olet?

Ensin mietin puuterista kattoa, mutta sitten minun lempiväri vihreä voitti. Meillä on kotona paljon vihreää, vaatteissani on vihreää – no, rakastan vihreää yli kaiken. Vihreällä on myös rauhoittava vaikutus, se tuntuu nyt hyvältä. Maailmat alkoivat natsata yhteen.

Katon AGATHA oli helppo valinta, mutta seinän sävy oli yllättävän vaikea päättää. Kengän väriä suunniteltaessa mietin kokonaisuutta – kengät eivät ole itsenäinen tai erillinen asia ihmisen muusta vaatetuksesta, vaan niiden tulee toimia osana ihmisen tyyliä. Väripäätökset eivät siis ole helppoja. Siksi jännitin täälläkin, miltä kokonaisuus tulee näyttämään juuri tässä tilassa, luonnonvalossa ja tällä valaistuksella. Myös itse kengät heijastavat valoa ja värejä eri tavoin ja näyttävät erilaiselta eri sävyjä vasten. Seinien sävyvalinta oli minulle vaikeampaa kuin kenkämalliston värivalinnat. Kun päätös oli tehty, kaikki loksahti paikoilleen – hyllyt, saarnipenkki, kenkieni materiaalit.

Katon AGATHA oli helppo valinta, mutta seinän sävy oli yllättävän vaikea päättää. Kengän väriä suunniteltaessa mietin kokonaisuutta – kengät eivät ole itsenäinen tai erillinen asia ihmisen muusta vaatetuksesta, vaan niiden tulee toimia osana ihmisen tyyliä.Millainen sisustaja olet?

Olen värikäs sisustaja. Tosin välillä minua voi ärsyttää, miten paljon meillä on kotona värejä. Mutta en ole lainkaan mustavalko-minimalisti, mitä sisustukseen tulee. Ja kuten täällä, minulla on myös kotona paljon kotimaista – Annoa, Lapuan Kankuria, Johanna Gullichsenia, Hakolaa. Viime aikoina olen innostunut ostamaan keramiikkaa sekä kotimaisten taiteilijoiden teoksia kotiini. Huomaan nyt, että meidän koti on sellanen Suomi-design koti, ikään kuin ympyrä sulkeutuisi.

Mikä on sinun lempimateriaalisi?

Kyllä se on puu. Puu on elävä, ekologinen ja antibakteerinen materiaali. Ja mitä kaikkea siitä voi tehdä! Mietin puuta universaalisti, enkä vain kengissä käyttämänäni materiaalina, mietin ruokapöytiä, tuoleja, metsää, puun historiaa... Puu on minun materiaalini.

Jos Terhi Pölkki olisi maisema, mikä maisema hän olisi?

Maalaismaisema. Olen Etelä-Pohjanmaalta kotoisin, mutta olen viettänyt kuusi vuotta ulkomailla – opiskelin Lontoossa, matkustin ympäri Kiinaa ja Brasiliaa, esittelin kenkiä New Yorkissa ja Shanghaissa. Varsinkin nyt kun ei pääse matkustamaan, huomaan, että matkustaminen itsessään ei ollutkaan itseisarvo, vaan inspiroituminen muista tekijöistä, kulttuureista ja merkeistä. Ehkä hieman yllättäen maisemani alkaa näyttäytymään yhä enemmän ja enemmän metsä- ja maalaismaisemalta. Kun pyöritys ja kiire ovat jääneet pois, huomaan, että jäljelle jää se kaikista tutuin maisema.


Terhin sävyvalinnat: Seinät 004 JOAN – Shadow white, katto 026 AGATHA – Green grey

Cover Story Journal

Journal on alustamme väri-inspiraatiolle – kaikelle ympäriltämme löytyvälle visuaaliselle ilolle.
Media kokoaa yhteen ihmisiä, tiloja, kulttuuria ja tekemistä värien ympäriltä. Tervetuloa maailmaamme!

Inspiroidu

Suunnittelijat

CS Yhteisö

Olemme koonneet asiakkailtamme saaneet kuvat yhteen galleriaan, josta voit hakea inspiraatiota ja ideoita omaan sisustukseesi.