Kylässä

Sopivan rento – kerrostalokodin neljän sävyn paletti

Sopivan rento – kerrostalokodin neljän sävyn paletti
Henna ja Karo toteuttivat unelmansa kahden kodin elämästä maalla ja kaupungissa. Rakkaan mökkimaiseman vastapainoksi perhe löysi itselleen täydellisen kaupunkikodin Munkkivuoren mäntyisistä maisemista. Innokkaasti remontoivalle pariskunnalle kerrostalokodista haettiin rauhaa ja tasapainoa mökin projekteille.

Iltapäivän aurinko pilkistää pilven takaa ja koko huoneeseen lankeaa kirkas auringonpaiste. Valoa tuntuu tulvivan joka suunnasta. Pilven lipuessa auringon eteen, huoneeseen laskeutuu utuinen verho. Kodin asukkaat Henna, Karo ja esiteini ihastuivat ensinäkemältä olohuoneen suureen ikkunaan, josta aukeaa esteetön näkymä mäntyjen yli.

 “Ylimmän kerroksen asunnossa tuntui olevan extrasärmää verrattuna muihin näkemiimme asuntoihin. Läpitalon asuntoon tulviva valo muuttuu vuorokauden ajan mukaan, mikä vaikuttaa kodin tunnelmaan. Erilaiset säät luovat sisustukseen oman sävynsä”, pariskunta kuvailee.


Valoisa neliö oli vastaus perheen toiveisiin kaupunkikodista lähellä arkielämän aktiviteetteja ja keskustan palveluita. Työlääksi käynyt yhdistelmä mökin ja espoolaisen rintamamiestalon välillä synnytti haaveen vaivattomammasta kaupunkiasumisesta. 

Intohimoisiksi remppaajiksi itseään kuvaileva pariskunta ei ollut kuitenkaan valmis muuttamaan uutuuden karheaan uudiskohteeseen. 1900-luvun puolenvälin arkkitehtuuri veti pariskuntaa puoleensa ja heidän ilokseen uusi koti löytyi keskeltä rauhallista Munkkivuorta. Uudessa kodissa remontin suhteen pysyttiin pariskunnan mukaan maltillisina; joskin kaikki pinnat maalattiin, yksi seinä kaadettiin ja kiintokalusteita rakennettiin. Ajan arkkitehtuuria arvostavalle pariskunnalle oli ilo, että asunnossa oli säilynyt vuosikymmenten läpi alkuperäisiä materiaaleja ja pintoja.

“Iloksemme vuosikymmenten saatossa asunnon vaihtuneet omistajat olivat kaikki säilyttäneet alkuperäisiä ratkaisuja, kuten kiintokaappeja ja ikkunalautojen mosaiikkilaatoituksen. Meillekin oli selvää, että aikaa kunnioitetaan ja nämä ominaispiirteet säilytetään myös meidän remontissamme”, Karo kertoo. 

Tilava neliö palvelee perheen arkea ja elämää kaupungissa. Tunnelma on rauhallinen ja luonteva. 50-luvulla rakennetun kerrostalon ulkokuori ja sisätilojen sisustus sointuvat nätisti yhteen. Sisustuksessa yhdistyy ajattomat materiaalit ja iloiset nykytaiteen teokset. Inspiraatiota haettiin myös muutaman korttelin päästä Alvar Aallon kotimuseosta Riihitieltä. 

“Erityisesti Aaltojen kodin makuuhuoneiden vaalea sävymaailma jäi mieleen, vaikka alun perin olimme ajatelleet hieman tummempia sävyjä makuuhuoneisiimme. Halusimme säilyttää myös kotimme oleskelutilat valoisina, mutta lämpimän sävyisinä”, Henna kuvailee.
Makuuhuoneeseen valikoitui Aalloista inspiroituneena pehmeän pellavainen vaalean sävy, joka sopii täydellisesti makuuhuoneen vanhojen kiintokaappien vaalean sävyn rinnalle ja tiikkisten huonekalujen taustaksi. Kirkkaassa auringonvalossa sävy näyttää vaalean puolensa, kun taas hämärässä sävy tuo pehmoista tunnelmaa.

Sama luonnollinen vaalea jatkuu makuuhuoneesta avaran olohuoneen puolelle, tehden tilasta eheän ja rauhallisen. Vaaleamman beigen pariksi vieressä aukeavaan ruokailutilaan valittiin astetta tummempi beigen sävy. Yhdessä tunnelmalliset beiget elävät kauniisti päivänvalon mukaan. 

“Aiemmassa kodissamme olimme etsineet sitä oikeaa harmaata luvattoman pitkään ja päätimme olla käyttämättä sitä tässä kodissa laisinkaan. Kaipasin ympärillemme lämpöisiä beigejä ja pehmeitä vaaleita sävyjä”, Henna nauraa.
Keittiöön löytyi kuitenkin neutraali vaaleanharmaa, joka tuo raikasta kontrastia valkoisen keittiön rinnalla. Mattapinnalla sävy pehmentää tilan tunnelmaa ja tuo seiniin kauniin kosketuksen. Luonnollisten vaaleiden jatkumona pojan huoneeseen valikoitui neutraali harmaanvihreä, joka tuo pesämäistä tunnelmaa esiteinin huoneeseen.

Sisustaminen on pariskunnalle yhteinen luova prosessi, jossa alun visiota kohti edetään konkreettisten kokeilujen kautta. Kodin sisustuksessa näkyy arvostus taiteeseen, arjen estetiikkaan ja funktionaalisuuteen. Karon suvun pitkät perinteet huonekalualasta ovat siirtyneet myös hänen kädenjälkenään kodin kiintokalusteisiin ja materiaalivalintoihin.
“Meille sisustaminen on tärkeä osa remppaprosessia. Onkin parasta päästä toteuttamaan sisustus itse remontoimaamme tilaan”, Henna kertoo.
“Inspiroidumme molemmat modernistisesta arkkitehtuurista, pohjoismaisen taideteollisuuden eri aikakauden klassikoista sekä uusista tekijöistä, jotka uudistavat muotoilun ja taiteen kenttää”, hän jatkaa.

Tällä hetkellä finanssialalla työskentelevälle Hennalle sisustaminen onkin enemmän rentouttava elämäntapa kuin loppuun saatettava projekti. “Vapaa-ajan sisustaminen ja remontointi vievät minut takaisin juurilleni käsillä tekemisen luovaan maailmaan. Mikään ei ole rentouttavampaa puuhaa kuin seinän maalaus”, hän kuvailee.

Lopulta puuhastelusta ja remppaprosesseista nauttivalle perheelle kaupunkikoti on kuitenkin täyttänyt tarpeensa paikkana, jossa ei koko ajan tarvitse olla aktiivinen. 

“Koti on turvasatama ja paikka yhdessäololle. Kotona jokainen saa olla täysin oma itsensä, ja myös kodista on tärkeä saada tehdä omannäköinen ja sellainen paikka jossa viihtyy niin tiistai-iltana kuin lomapäivänä”, pariskunta kiteyttää.


Hennan ja Karon valinnat: 005 KIM, 026 AGATHA, 006 ENID, 019 MAYA


Kirjoittaja: Ilona Hoikkala
Valokuvat: @valoon_photography
Kohde: @redwinerenovation_blogi

Cover Story Journal

Journal on alustamme väri-inspiraatiolle – kaikelle ympäriltämme löytyvälle visuaaliselle ilolle.
Media kokoaa yhteen ihmisiä, tiloja, kulttuuria ja tekemistä värien ympäriltä. Tervetuloa maailmaamme!

Inspiroidu

Suunnittelijat

CS Yhteisö

Olemme koonneet asiakkailtamme saaneet kuvat yhteen galleriaan, josta voit hakea inspiraatiota ja ideoita omaan sisustukseesi.