Kylässä

Koti kuin puutarha

Koti kuin puutarha

Vaaleansininen kaareva kivikerrostalo kiemurtelee puutaloalueen reunalla. Kolmannessa kerroksessa sijaitsevan asunnon keittiöstä aukeaa näkymä omakotitalojen vihreille pihoille, olohuoneen ikkunoista näkyy iso aurinkoinen sisäpiha. Kulman takana siintää Taivaskallion metsät. Ronja, Joni ja Lovis-koira löysivät kotoisan tunnelman Käpylästä ja toivottivat värit tervetulleiksi elämäänsä.Cover Story Journal Visiting


1920-luvulla rakennetun kivikerrostalon kapealta eteiskäytävältä näkyy keittiön seinällä roikkuva iso kirkasvärinen taulu ja olohuoneen lattian sini-liila matto. Muhkea pinkki toppatakki roikkuu eteisen naulakossa. Olemme tulleet värien kotiin. Muusikko-taiteilija-koomikon ja luovan alan moniosaaja-yrittäjän tilava kaksio on valoisa läpitalon huoneisto, joka on syntynyt hauskuudesta, klassikoista ja intuitiosta.
 

Ronjalle ja Jonille koti on enemmän kuin pelkkä asuinhuoneisto – se muodostuu ympäröivästä luonnosta, kapeista kaduista ja metsäreiteistä, joilla Loviksen kanssa kävellään. “Kotifiilis löytyi täällä nopeasti. Tunnelma sekä kotona että kodin ympäristössä tuntuu omalta”, Joni kertoo. Aina niin ei kuitenkaan ole ollut, vaan yhteisen tyylin ja hyvältä tuntuvan kodin rakentaminen ovat vaatineet myös aikaa ja kokeilua. “Aiemmassa kodissamme vuokralla asuminen rajoitti oman tyylin löytämistä. Silloin tuntui, että olimme vieraina omassa kodissa”, Joni jatkaa.

Kesällä palat loksahtivat paikoilleen, kun pariskunta muutti Puu-Käpylän kapeiden katujen ja lehtipuiden suojaan. “Meidän tyylimme on yhdistelmä klassista Suomi-designea ja värikkyyttä. Sitä tuttua pitää kuitenkin rikkoa jollain hauskalla”, Joni kertoo. Pari tarvitseekin väriläiskiä ja huumoria ympärilleen. Kotia sisustaessaan pariskunta haluaa myös ilmentää omia persooniaan. “Räikeetä klassisen seassa on se juttu. Ja pinkkiä, pinkkiä pitää olla. Meillä on esimerkiksi pinkit valot, jos tekee mieli sitä fantasiaa”, Ronja lisää.

Se on hauska, kun jollekin tämä sitruunankeltainen voi tuntua radikaalilta väriltä, mutta meille se on jopa valkoiseen verrattava vaalea taustasävy.

Cover Story Journal Visiting


Siinä missä joillekin rauha syntyy pehmeistä vaaleista neutraaleista, Ronja ja Joni rauhoittuvat kirkkaiden värien keskellä. Heleät ja tummat sävyt muodostavat eheän kokonaisuuden, rikastavat toisiaan, eikä minkään sävyn tunnelma dominoi toista. Värien täyteinen koti rauhoittaa, inspiroi ja tuntuu omalta. Luovanalan ammattilaisten kotona kaikki värit ovat tervetulleita. Kunhan niitä on paljon eikä yleisilme ole vakava tai pliisu. ”Se on hauska, kun jollekin tämä sitruunankeltainen voi tuntua radikaalilta väriltä, mutta meille se on jopa valkoiseen verrattava vaalea taustasävy. Meille ei tullut mieleenkään laittaa harmaan tai beigen sävyä seinään. Heti oli pinkki ja keltainen mielessä”, Joni kertoo.

Värit ovat kuitenkin päässeet valloilleen vasta kuluvan vuoden aikana, kun Ronja ja Joni antoivat niille mahdollisuuden. Kaikki lähti yhteisestä halusta lisätä pinkkiä ja keltaista, parin lempivärejä, sisustukseen. Nopeasti myös muut kirkkaat värit vihreästä oranssiin kutsuivat luokseen. “Kun värien kanssa leikkii vapaasti, alkavat ne muistuttamaan puutarhaa, jossa on kaikenvärisiä kukkia. Ne näyttävät upeilta yhdessä, kunhan niitä käyttää tarpeeksi vapaasti”, Ronja kertoo.

Aloimme pikkuhiljaa leikkimään väreillä ja ymmärsimme, että haluamme ympärillemme juuri sitä hauskuutta, mitä voimme väreillä luoda.

Kuluvan vuoden aikana pariskunnan elämässä on tapahtunut värirenessanssi. Aiemmin Ronjalla oli mustat hiukset ja kumpikin pukeutui lähinnä mustiin. “Aloimme pikkuhiljaa leikkimään väreillä ja ymmärsimme, että haluamme ympärillemme juuri sitä hauskuutta, mitä voimme väreillä luoda”, Ronja kertoo. Värit tulivat jäädäkseen eikä tummaan tyyliin ole enää paluuta. Ronjankin hiukset ovat nykyään pinkit.

Cover Story Journal Visiting


Hauskuus – sitä Ronjan ja Jonin koti henkii. Leikkisyys syntyy värien, materiaalien ja yllättävien yksityiskohtien vuoropuhelusta. Pörröiset tuftimatot johdattelevat sohvalle, laavalampun punainen massa liikkuu huoneen nurkassa kuplina ylös-alas ja discopallo kimmeltää makuuhuoneen valkoista tiiliseinää vasten. Omaa tunnelmaansa luovat myös hyllymetreittäin kirjahyllyjä täyttävät vinyylit.

Viime vuodet ovat osoittaneet, että kodin pitää sekä inspiroida ja antaa energiaa töihin että kutsua rentoutumaan ja tuntua mukavalta. “Kaikki lähtee käytännöllisyydestä. Ensisijaisesti kaiken pitää toimia. Sen päälle voi sitten koristella”, Joni sanoo. Uuteen kotiin muuttaessa Joni kannusti Ronjaa rakentamaan olohuoneen nurkkaan oman työnurkan, jossa Ronja voi tehdä videoita ja musiikkia, ja jossa on niin paljon pinkkiä ja glitteriä kuin Ronja vaan haluaa. Kodin pitää olla tasavertaisesti kummankin näköinen ja innostaa ilmaisemaan itseään.

“Lähtökohtaisesti on tärkeää, että arvostaa toisen meininkiä, tyyliä, persoonaa ja estetiikkaa. Se energia välittyy, sillä täällä saa kaikki olla omia itsejään”, Ronja kiteyttää.

 

Ronjan ja Jonin valinnat: 023 FRANCIS ja 031 CHARLES 

Cover Story Journal

Journal on alustamme väri-inspiraatiolle – kaikelle ympäriltämme löytyvälle visuaaliselle ilolle.
Media kokoaa yhteen ihmisiä, tiloja, kulttuuria ja tekemistä värien ympäriltä. Tervetuloa maailmaamme!

Inspiroidu

Suunnittelijat

CS Yhteisö

Olemme koonneet asiakkailtamme saaneet kuvat yhteen galleriaan, josta voit hakea inspiraatiota ja ideoita omaan sisustukseesi.