Suunnittelijat

FDS Studios – Väriparit alkusyksyyn; sisustusarkkitehdin vinkit tekstiileiden käyttöön kodin sisätiloissa

FDS Studios – Väriparit alkusyksyyn; sisustusarkkitehdin vinkit tekstiileiden käyttöön kodin sisätiloissa
Kodin sisustus syntyy aina tunnelmasta, jonka huonekalut, esineet, värit ja tilan puitteet luovat. Erilaisilla väripinnoilla voi tuoda tilaan eheyttä tai kontrastia. Finnish Design Shopin Turun showroomin yläkertaan suunniteltiin kutsuva esillepano, jossa erilaiset värit ja materiaalit luovat kodikasta tunnelmaa. FDS:n sisustusarkkitehti Maija Rasila jakoi meille vinkkinsä erilaisten väripintojen yhdistelyyn sekä tekstiilien käyttöön kodin sisustuksessa.Minkälaisista väri-materiaalipareista olet tällä hetkellä innostunut? Vinkkaa alkusyksyn suosikkisävysi.

Tällä hetkellä kiinnostaa etenkin kontrastit: näiden avulla erilaiset materiaalit ja sävyt korostuvat ja nousevat tehokkaammin esiin. Esimerkiksi lämmin ja pehmeä seinäsävy saa kivaa lisäpotkua viileästä metallista, ja kirkkaanpunainen aksenttiväri elävoittää ihanasti vaaleita, yhteen liukuvia kerman sävyjä. Pyrinkin usein itse välttämään viimeiseen piirtoon asti täydellisiä ja yhteen sovitettuja kokonaisuuksia, usein näitä rikkova pieni roso on juuri se tekijä, joka tekee kokonaisuudesta mielenkiintoisen ja persoonallisen.Alkusyksyn suosikkisävyni taitaa olla vaalea lemmikinsininen tiloissammekin käytetyn Laila-sävyn henkeen. Tämä sävy on uskomattoman monipuolinen ja sopii kauniisti vaaleiden ja pehmeiden luonnonsävyjen pariksi. Se ei kuitenkaan säikähdä skarppia mustaa tai nyt trendikkäitä kirkkaita aksenttivärejäkään, ja pienikin ripaus tätä heleää sävyä luo tilaan välittömästi raikkaan ja kesäisen tunnelman.


Miten yhdistellä tekstiilejä erivärisiin seiniin? Mitä suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon?
Kannattaa lähteä liikkeelle isoimmista elementeistä, jotka esimerkiksi olohuoneessa ovat yleensä sohva ja matto. Makuuhuoneessa puolestaan petauksella ja mahdollisella sängynpäädyllä voi vaikuttaa isosti huoneen tunnelmaan. Tekstiilienkin suhteen usein parhaiten toimii pieni kontrasti, esimerkiksi sohva nousee usein parhaiten esille ja värivalinta näyttää kauneimmalta, kun verhoilun sävy eroaa pari astetta seinäsävystä. Suunta voi olla joko vaaleampi tai tummempi, mutta oleellista on, että sävyasteet eivät ole liian lähellä toisiaan: tällöin lopputulos saattaa helposti näyttää puuroiselta. Mikäli toiveissa on eleetön white on white -tyyppinen tunnelma, kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti sävyjen liukumaan ja erilaisten tekstiilien tekstuureihin: näitä monipuolisesti käyttäen ja yhdistellen niukankin väriskaalan sisustuksesta saa luotua elävän ja mielenkiintoisen kokonaisuuden.
Kerro tämän tilan suunnitelusta juuri värien ja tekstiilien näkökulmasta.
Yläkerran showroomimme on tilana suuri, avara ja valoisa, jossa laajan lattiapinta-alan lisäksi myös isoilla ikkunoilla on vahva rooli. Koska tilassa ei juuri ole väliseiniä tai muita rajaavia elementtejä, pyrin jakamaan tilaa optisesti erilaisten maalisävyjen avulla. Muutamat ehjät seinät saavat ryhtiä heleistä Laila-, Charles- ja Eeva -sävyistä, joita vasten kalusteet nousevat kauniisti esille. Oma suosikkiparini taitaa olla haalean vihertävänkeltainen Charles-sävy, joka saa lisäboostia sähäkänvihreästä Kvadratin Balder-kankaalla verhoillusta Hayn Mags-sohvasta – joskus enemmän on enemmän! Pitkää näkymää ja valaisinosastoamme jakaa puolestaan alueittain horisontaalisesti ja vertikaalisesti rajatut maalisävyt, jotka jäsentävät ja ryhdittävät keskenään erilaisia katto- seinä- ja lattiavalaisimia. Sävyjä vasten erilaiset materiaalit, kuten lasi, messinki ja kromi, tulevat upeasti esille. Myös tiloissa jo entuudestaan ollut, sisalinsävyinen lattiamatto vaikutti omalta osaltaan sävyvalintoihin – tämän parina toimii hyvin juurikin raikkaat, heleäsävyiset valinnat ja toisaalta neutraalimpi pellavaan taittava Eeva-sävy.


Kerro tämän tilan inspiraatiosta, miksi valitsitte juuri näitä materiaaleja. 
Yläkerran uusi showroomtilamme on palvellut itse asiassa meillä aiemmin toimistokäytössä: niinpä olemassa olevat materiaalit ja tilanjako on suunniteltu alun perin toimistotyötä ajatellen. Uudet etätyökäytännöt ja toisaalta myös asiakkaiden suunnasta tullut vahva kysyntä mahdollistivat kuitenkin näiden tilojen valjastamisen showroomtilaksi, ja tämän laajennuksen myötä 1,5 vuotta toiminnassa olleen showroomimme tuotevalikoima on nyt entistäkin kattavampi. Alun perinkin muuntojoustavaksi suunnitellut tilamme muuntautuivat helposti ja pienillä toimenpiteillä showroomkäyttöön: vaikka käyttötarkoitus muuttuikin, ei pintamateriaaleja ollut juuri tarvetta vaihtaa. Muutoksen yhteydessä seinille maalatut heleät värisävyt ja tilan lukuisat somistetut irtokalusteryhmät tuovat kuitenkin tilaan kodikasta ja inspiroivaa tunnelmaa ja muuttavat mindsetin toimistosta näyttelytilaksi. Unohtamatta isoista ikkunoista avautuvaa metsämaisemaa, joka maalaa tilaan päivittäin vaihtuvan taustan.

 
Maijan valinnat: i05 LAILA, 031 CHARLES & i01 EEVA

Cover Story Journal

Journal on alustamme väri-inspiraatiolle – kaikelle ympäriltämme löytyvälle visuaaliselle ilolle.
Media kokoaa yhteen ihmisiä, tiloja, kulttuuria ja tekemistä värien ympäriltä. Tervetuloa maailmaamme!

Inspiroidu

Suunnittelijat

CS Yhteisö

Olemme koonneet asiakkailtamme saaneet kuvat yhteen galleriaan, josta voit hakea inspiraatiota ja ideoita omaan sisustukseesi.