Aktiviteetti

Sisäkaton maalaus

Sisäkaton maalaus

Kodin sisustusta suunniteltaessa tai uusia maalisävyjä valitessa katot jäävät usein huomiotta. Työn ajatellaan olevan hankala ja sotkuinen.


Saattaisit kuitenkin yllättyä, miten paljon uusi, täyteläinen maalisävy katossa vaikuttaa huoneen tunnelmaan ja ilmeeseen. Valkoinen ei myöskään ole ainoa vaihtoehto – luonnollinen harmaansininen tai raikas keltainen katto tuo tilaan aivan uutta tunnelmaa ja ryhtiä.

Joskus kattojen maalaaminen on ajankohtaista siksi, että aika vaikuttaa sisäkaton maalipintaan – se tahraantuu, haalistuu tai halkeilee. Uusi puhdas maalikerros on helppo tapa piristää huoneen yleisilme. Tartu telaan ja ihaile kotiasi sen kaikista kulmista.


Näin maalaat onnistuneesti kattosi

Kaikki mitä tarvitset ennen kuin aloitat:

  • Tela
  • Pensseli
  • Maalarinteippirulla
  • Maalikaukalo
  • Suojapaperirulla tai sanomalehteä
  • Tarvittava määrä Cover Storyn lempisävyäsi

Vinkki! Helpointa on tilata maalien yhteydessä EPISODE-tarvikesetti. Olemme testanneet ja valinneet puolestasi kaikista laadukkaimmat maalausvälineet, joilla onnistut varmasti.


Valitse maalisi:

Täyshimmeä maali on loistava valinta kaikkiin kuivien sisätilojen kattoihin, sillä mattapinta peittää pinnan virheet ja pienet epätasaisuudet, vähentää valon heijastusta eikä siinä näy telan liukumajälkiä.

Suojaa huonekalusi:

Aloita siirtämällä huonekalut toiseen huoneeseen tai huoneen nurkkaan, jos huonekalut ovat painavia. Huonekalut kannattaa peittää vanhalla lakanalla tai suojapaperilla, ettet joudu poistamaan maalitahroja huonekaluista. Suojaaminen on pieni vaiva verrattuna maalitahrojen poistamiseen sohvasta.

Paras tapa maalata katto

Valmistele huolella:

Esivalmistelu on yhtä tärkeää katoille kuin seinillekin (voit lukea täältä, miten valmistelet seinät maalausta varten).

Puhdista maalattavat pinnat tarvittaessa kostealla rätillä. Jos pinta rasvainen tai pölyinen, maali ei tartu kunnolla.

Jos maalipinta on pahasti halkeillut tai roikkuu irti katosta, maalausprojekti kannattaa jättää ammattilaisten hoidettavaksi. Jos sinulla on kysyttävää, asiakaspalvelumme auttaa sinua askarruttavissa kysymyksissä.

Rajaa maalattava pinta-ala maalarinteipillä

Mikäli olet maalaamassa pelkän katon, rajaa katon ja seinän reunat maalarinteipillä. Muista myös suojata kattovalaisimet ja palohälyttimen reunat maalarinteipillä. Irrota valaisimen kupu, jos mahdollista.

Kattomaalin rajauksen voi ulottaa myös seinän puolella. Niin kutsuttu valoraja, noin 20cm seinän puolelle laskeutuva maaliraita, on myös kaunis ja klassinen vaihtoehto kattoa maalatessa. Tällöin maalarinteippi kannattaa teipata pätkissä seinälle, jotta rajasta tulee tasainen.

Aloita maalaamalla katon reunat

Maalaa katon reunat pikkutelalla tai pensselillä. Maalaa myös mahdollisten lamppujen ja palohälyttimien ympäriltä. Näin sinun on helpompi telata osumatta seiniin. Pieni tela nopeuttaa maalaamista ja saat helposti tasaisen rajauksen.

Vinkki! Maalaaminen sujuu kätevimmin jatkovarren avulla. Telavartta käyttäessäsi et tarvitse vaivalloisia tikkaita. Isommasta EPISODE II -tarvikesetistämme löytyy pyökkinen jatkovarsi, jolla yllät kattoon, ja joka kestää maalauskerrasta toiseen.

Telaa maalia kaistale kerrallaan tekemääsi rajaukseen saakka. Telaa maalia samansuuntaisesti koko maalattavan pinta-alan ja saumakohtien päältä. Näin maalausjäljestä tulee tasainen.

Kun olet maalannut koko katon, keitä taukokahvit. Ensimmäinen kerros on päällemaalattavissa 1–2 tunnissa. Laita telakaukalo ja telat pussiin tauon ajaksi. Maalaa katto uudelleen samalla tavalla kuin ensimmäisellä kerralla.
Jos maalaat sekä katon että seinät samalla sävyllä, aloita maalaaminen katosta. Kattomaalin voi maalata noin 10cm seinän puolelle, jolloin seinän maalaaminen helpottuu ja rajakohdasta tulee kaunis. Tutustu seinän maalaus ohjeisiin täältä.

Vinkki! Maalia kannattaa ottaa reippaasti telaan, sillä liian vähäinen maalin käyttö tekee pinnasta herkemmin epätasaisen ja lopputuloksesta laikukkaan. Parhaan lopputuloksen saavutat usein kahdella maalikerroksella ja tasoitat mahdolliset ensimmäisen kerroksen epätasaisuudet.
Cover Storyn sisämaalit soveltuvat maalattaviksi suoraan lakatun puukattopinnan päälle. Jos kuitenkin haluat varmistaa tarttuvuuden, voit himmentää pintaa hieman hiekkapaperilla.

Poista maalarinteipit vielä kun maali on kosteaa. Teippi irtoaa helposti 45 asteen kulmassa. Kuten ehkä oletkin jo huomannut, Cover Storyn maalit ovat hajuttomia eli voit huoletta nukkua yön omassa sängyssä.

Kaipaatko apua tai inspiraatiota? Asiakaspalvelumme auttaa arkisin 9–18. 

Kotikuvagalleriassamme voit tutustua sävyillämme maalattuihin tiloihin.

Cover Story Journal

Journal on alustamme väri-inspiraatiolle – kaikelle ympäriltämme löytyvälle visuaaliselle ilolle.
Media kokoaa yhteen ihmisiä, tiloja, kulttuuria ja tekemistä värien ympäriltä. Tervetuloa maailmaamme!

CS Yhteisö

Olemme koonneet asiakkailtamme saaneet kuvat yhteen galleriaan, josta voit hakea inspiraatiota ja ideoita omaan sisustukseesi.